Vad är en ”blomstrande bostadsmarknad”?

Idag (4 sept) berättar SR Örebro att bostadsmarknaden i Karlskoga ”blomstrar”. Det går knappast att tolka på annat sätt än att det fungerar bra. Underlaget är att priserna har gått uppåt i Karlskoga. Men för vem är det bra? Mäklarna förstås, som var ”den enda” som fick uttala sig och på sätt och vis också för de som redan äger en bostad. Men för de andra, till exempel ungdomar som vill köpa sitt första hem….

Jag tycker det oerhört tröttsamt att det nästan alltid i massmedia, även Sveriges Radio, så presenteras prisuppgångar på bostäder som positivt. Vi har ju bakom oss en lång tid av kraftiga prisuppgångar på bostäder – en del har blivit miljonärer andra har blivit trångbodda. Samtidigt har vi haft en ökande bostadssegregation som också har andra delförklaringar men de ökade priserna för ägda bostäder har sin del.

En lite ”nyktrare” prisutveckling skulle vara bra för många men SR/SR Örebro/SR Värmland väljer uppenbarligen att ställa sig på mäklarnas och i viss mån på bostadsägarnas sida.

Jag hörde av mig till studio ett för ett tag sen när de beskrev att det ”gått bäst” i Båstad eftersom bostadspriserna ökat mest där. När jag hörde av mig så backade de faktiskt men jag har knappast dett någon bättring. Och dagens inslag i Radio Örebro är ett exempel på hur massmedia väljer mäklarnas perspektiv.

Istället borde nog massmedia granska mäklarbranschen! En bransch som är duktiga på att pressa upp priserna, till gagn för vad? Jag menar att mäklarna ibland framhåller sig som en part som bevakar både säljarnas intressen. Det har inte hindrat att Bjurholms, här i Örebro, framhöll sig som den mäklare som lyckades bäst att få upp priset.

Företaget ”Mäklarstatistik” som ägs av mäklarna tar sin del genom att publicera usel statistik och därigenom ”lyckas” peka på prisuppgångar i stort sett alltid, även om de haft lite svårt senaste tiden.

Jag har vid några tillfällen efterfrågat bostadsrättsföreningarnas ekonomi, på objekt som funnits på Hemnet. Det har inte alltid resulterad i ett svar där det senaste bokslutet presenterats. Ibland är det gamla siffror och ibland inte något svar.

Så en uppmaning till Sveriges Radio och andra massmedia: Granska mäklare istället för att låna ut er till deras intressen.

Här finns inslaget från SR Örebro

https://sverigesradio.se/artikel/bostadsmarknaden-blomstrar-nar-forsvarsindustrin-vaxer–2

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *