Skolan måste bli bättre!

Ett barns skolgång är på många sätt mycket viktig för barnets fortsatta liv. Därför är det givetvis oerhört allvarligt att de svenska skolorna inte klarar att leverera likvärdig utbildning.

I en debattartikel idag så redovisar Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson just detta, och skriver bland annat:

”Elevernas socioekonomiska bakgrund har fått allt större betydelse för deras kunskapsresultat. Vi ser att föräldrars utbildningsnivå fortsatt är avgörande för hur väl en elev lyckas i skolan.”

och

”I vår bedömning av läget i svensk skola ser vi att elever i dag inte erbjuds en utbildning av likvärdig kvalitet. Kvaliteten på utbildningen varierar beroende på var eleven bor och vilken skola eleven går på.”

Det är naturligtvis oerhört allvarligt och problematiskt men dessvärre inte alls överraskande. Vi har sett det länge och utvecklingen, på den här punkten, går absolut inte åt rätt håll. Och visst vet vi varför! De ekonomiska skillnaderna har ökat och det har kraftigt ökat segregationen. Det gäller i boendet och förstärks av skolan genom ”friskolor” och skolval. Visst är det stötande med friskolornas vinster men det är knappast vinsterna som bidragit till segregationen. Segregationen är väl friskolornas själva idé!

Skolverket och Peter Fredriksson har sex förslag för att förbättra skolan men inget om friskolor och skolval som jag tror skulle vara den viktigaste förändringen.

Trots en del svagheter är det en av årets viktigaste debattartiklar! Här kan du läsa den

https://www.dn.se/debatt/svensk-skola-ar-inte-en-skola-for-alla/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *