Politik – inte bara lagstiftning!

Idag tillkännagav EU-parlamentarikern Pär Holmgren att han kandiderar som språkrör i Miljöpartiet. Det var intressant att höra/läsa hur han motiverade sin kandidatur. ”Huvuddelen av miljölagstiftningen görs av EU” (fritt citat) och därför vill han ha kvar sin plats i EU-parlamentet och samtidigt vara språkrör. Exakt hur han tänker framgick inte men jag hoppas (men tror inte det riktigt) att han menar att det är ett problem med ett parlament ”långt borta” som stiftar lagar som ska genomföras av ett annat parlament, i Sveriges fall alltså riksdagen.

Jag tycker absolut att EU-parlamentet har varit pådrivande i en del miljöfrågor men problemet är att de bredare samhällsförändringar som borde genomföras för att klara den nödvändiga omställningen inte ingår i EU-parlamentets arbete. Det överlämnas istället till nationella parlament och partier att ”försöka hantera”. En del av den backlash vi kan notera i stödet för en radikal miljöpolitik har nog sin förklaring i att lagstiftningen delvis saknat ett nationellt/lokalt stöd och därför fått konsekvenser som uppfattats som felaktiga eller orättvisa. Tydligast kan man nog avläsa det bland människor på landsbygden.

Den stora utmaningen för miljöpolitiken är ju inte att räkna ut vilka utsläpp som måste minska utan hur förändringen kan göras på ett sätt som är rättvist och samtidigt ger nya möjligheter. Kanske är det just det som Pär Holmgren vill jobba mer med men jag är inte övertygad om att det var så han menade.

Idag kom också en statlig utredning om barns juridiska rättigheter, till exempel möjligheten att få hjälp att processa i domstolar. Det är delvis en effekt av att Barnkonventionen antagits som lag och jag måste erkänna att det nog var ”sånt här” som jag befarade skulle bli effekten. Kanske håller det på att bli en ”Advokatkonvention”.

Faran är förstås att alltmer av beslut ska prövas och överprövas av domstolar. Det riskerar att dra stora resurser men framförallt att fokus hamnar fel. Det riskerar att leda till en ytterligare satsning på att ”inte göra fel” istället för att försöka ”göra rätt”. Vi borde verkligen på djupet pröva vilka insatser och samhällsförändringar som skulle gynna barnen och deras utveckling. Det kommer inte fler domstolsprövningar att leda till.

Politik är inte bara lagstiftning – det handlar i hög grad om bredare samhällsförändringar.

Här finns en debattartikel (DN) från några som utrett frågan om barnens juridiska rättigheter.

https://www.dn.se/debatt/oberoende-ombud-starker-barns-juridiska-rattigheter/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *