Ifrågasätt nyliberalismen – var är vänstern?

Det är väl ingen tvekan att nyliberalismens ”framsteg” allt starkare har ifrågasatts de senaste åren. En del av detta har nog sin grund i ett mer skärpt och besvärligt internationellt läge som har gjort det internationella handelsutbytet mer sårbart men den del hänger också ihop med att den utlovade utvecklingen uteblivit och istället har starka nackdelar blivit allt tydligare. Avregleringar och utförsäljningar har öppnat för girighet och misskötsel. Vinstintressenas intåg på fler områden, till exempel skolan, har lett till segregation, ökade skillnader och allt större ekonomiska skillnader.

Idag (18/8) skriver nationalekonomen Klas Eklund om detta på DN Debatt. Han avslutar artikeln med ”Och läroböckerna i ekonomi behöver uppdateras. Även mina egna.” Men artikeln efterlyser en ökad debatt om frågorna och de exempel på förändringar som skett i den ekonomiska politiken som Klas Eklund tar upp bär snarast en högerprägel, dvs de handlar om att slå vakt om nationella intressen. Ingreppen kan snarast beskrivas som ”statskapitalism” än i riktning för mer demokrati och rättvisa.

Men var finns ”vänstern” i debatten? När energipriserna i Europa rusade, vintern-våren 2022 så var Sverige, med en socialdemokratisk regering, ett av de länder som starkast höll fast vid en marknadsstyrd energimarknad. När det gäller de svenska el-priserna så kom Vänsterpartiet med ett förslag om ”Sverigepriser” som innebar en viss inskränkning av marknadsmakten men knappast i någon grundläggande mening.

Det förs mycket debatt om ”dyrtiderna” och en del små förslag läggs också men var finns granskningarna om vart vinsterna tar vägen? Visst drabbas en del producenter, av till exempel mat, men alla verkar ju hänga på. Vedpriserna ökar när gasen från Ryssland stryps, för att nämna ett litet exempel. Bankerna har ju gjort mångmiljardvinster när utlåningsräntorna skruvats upp och flera länder har infört en storts kriskatt men i Sverige hörs ingen sån debatt.

Här finns Klas Eklunds artikel.

https://www.dn.se/debatt/statens-comeback-tvingar-marknaden-pa-retratt/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *