Det är politiska förslag som behövs

Visst kändes det riktigt bra att oppositionens (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet) kallade till gemensam presskonferens (14 augusti) där de rättspolitiska talespersonerna skulle medverka.

Det behövs ju verkligen samlade politiska förslag om hur, till exempel, kriminaliteten och koranbränningarna ska hanteras. Inga enkla frågor men det räcker förstås inte att bara kritisera regeringens förslag eller avvakta att andra tar initiativ. En opposition måste ha förmågan att ta fram en egen politik.

Därför var det med stor besvikelse, faktiskt, som jag hörde att oppositionens förslag inskränkte sig till en personfråga, alltså att Richard Jomshof (SD) ska avsättas som ordförande i riksdagens justitieutskott. Jag tycker givetvis att han aldrig borde blivit vald! Men jag tror, och hoppas, att väljarna förväntar sig mer av riksdagens partier.

Det finns en uppenbar risk att det blir en träta mellan partierna om en massa frågor, ”vem ska välja”, ”vad förändras om en ny person väljs” och annat som kommer att upplevas som ”tjafs”. Det kommer inte att öka förtroendet för partierna och riksdagens förmåga att hantera de frågor som väljarna uppfattar som viktiga.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *