Det är rätten att göra vinst som styr!

En av de tydligaste förändringarna i Sverige de senaste tre årtiondena är att klyftorna ökat, inte minst ekonomiskt. De rika har blivit rikare, mycket rikare. Det är ingen slump att det blivit så, tvärtom är det resultatet av en politik som i allt högre grad satsat på att det är genom företagens ökade vinster som ”samhället ska byggas”. Det har skett genom skattelättnader (förstås) men också genom olika former av privatiseringar som öppnat för att vinstintressen ska kunna styra fler samhällssektorer. Delar av politiken, till exempel miljöpolitiken, har också blivit mer marknadsinriktad genom att till exempel utsläppsrätter och olika former av ”certifikat” (elmarknaden) fått ersätta skatter som styrmedel. En hel del pengar som kunnat användas genom demokratiska beslut har istället hamnat hos spekulanter och andra privata intressen.

Ett resultat av privatiseringar, ökade vinstmöjligheter och mer makt till privata ägare är att ”marknadsvärdet” på olika former av tillgångar har ökat. Vi kan se det på börsen, på fastighetsmarknaden och värden på skog och mark.

Det börjar också bli alltmer uppenbart att viktiga politikområden påverkas alltmer av vinstintressena. Just nu är det väl uppenbart att vinstintressena påverkar skolan starkt på väldigt många sätt. Skolföretagens möjlighet att tjäna pengar måste begränsas – helst avskaffas helt! Och nu kommer påståenden att staten, dvs skattebetalarna, kan bli skadeståndsskyldiga – summan 30 miljarder har nämnts. Det är förstås helt absurt men kanske är det ändå sant att vinstintressena fått en så stark ställning i vår lagstiftning.

En liknande diskussion förs också när klimatpolititiken kräver en annan skogspolitik. Staten kan komma att krävas på pengar eller göra frivilliga uppgörelser för att kompensera ett eventuellt vinstbortfall för skogsägarna.

Den borgerliga regeringen har nyligen bestämt sig för att tillsätta en utredning/kommitté för att utreda förändringar, bland annat för att ytterligare stärka äganderätten. Om regeringen får som de vill är troligen fler skadeståndsrisker att vänta, vinsten och ägandet ska ju stå i förgrunden.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *