Blir vi alla lurade på ”elmarknaden”?

Jag har sagt och skrivit tidigare att elmarknaden är sjuk men det verkar nästan inte finnas några gränser. Idag uppmärksammas (P 1) att elhandelsbolagens påslag har ökat kraftigt, från cirka 10 öre/kWh till 30 öre/kWh. Alltså det pris som elkunder med rörligt pris får betala jämfört med det pris som Nordpool har presenterat som månadens genomsnittliga spotpris.

Elhandelsbolagen är förtegna om skälen och omöjliga att nå för en vanlig elkund så jag har inte ens försökt. Jag får förlita mig på de ganska knapphändiga förklaringar som P 1 redovisat efter kontakter med några elhandelsbolag som försäkrar att deras marginaler inte ökat! De redovisar orsaker.

  1. Kostnaden för ursprungsgarantierna har under 2022 ökar från 2 öre/kWh till 10 öre/kWh. Alltså det papper som utvisar hur elen producerats! 8 öre mer innebär cirka 11 miljarder på ett år! Vem tar de pengarna? Tyvärr har P 1 i sina inslag inte ens ställt den frågan men det bör förstås ställas!
  2. Tydligen är Nordpools statistik så usel så att den inte tar hänsyn till att elförbrukningen inte är lika hög hela dygnet. Priset är ju lägre på natten och givetvis också förbrukningen, det är därför priset är lägre! Elhandlarna hävdar att när priset volymviktas, vilket det rimligen måste göra, så har skillnaden mot Nordpools redovisade snittpris ökat. Kanske stämmer det? Men hur kan vi(?) acceptera att en så viktig aktör för elhandeln producerar så usel statistik? Den enda rimliga förklaring jag kan se är att det är ett sätt att göra hela ”elmarknaden” ännu svårare att förstå och att det i sin tur underlättar för företagen att ta ut för höga priser.

Hur har detta kunnat bli så här och varför har det accepterats? Vad har regeringen/regeringarna gjort de senaste 10 åren för att få ihop en sån här soppa? Avregleringen skulle förstås aldrig gjorts men så här borde ingen tycka är rimligt.

Kanske är inte alla bekanta med vad ursprungsgarantier är. Så här skriver energimyndigheten:

Ursprungsgarantier är elektroniska handlingar för att garantera ursprunget på el. Ursprungsgarantier kan köpas och säljas på en öppen marknad som omfattar elproducenter och elleverantörer. Syftet är att slutkunden av el ska få kunskap om elens ursprung på ett tydligt sätt. (www.energimyndigheten.se)

Här ett av inslagen i P 1: https://sverigesradio.se/artikel/darfor-skiljer-sig-elpriserna-elbolag-vi-har-aktivare-prissattning

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *