Granska mäklarna

Idag uppmärksammar DN den stora prisnedgången på bostadsrätter och har sökt sig till Vänersborg där nedgången verkar har varit som störst, 40 procent enligt statistiken.

En mäklare förklarar(?() att det inte stämmer eftersom den tidigare nivån har påverkats kraftigt av nyproduktion som varit stor och dyr. Jag tror att mäklaren har rätt men var fanns dessa förklaringar när nyproduktion var med och, enligt statistiken, drev upp priserna.

Den statistik som länge har använts av mäklarna och som de själva producerar har länge varot väldigt snedvriden, vilket i de flesta fall betytt att prisuppgången som redovisats har varit överdriven men som också i sig själv vart med att driva upp priserna ännu mer. Alltför många har vilseletts att tro att prisuppgången är mer eller mindre ständig.

Det har varit stora prisökningar men inte så stora som mäklarnas egen statistik har visat. Mycket märkligt är det att ingen har granskat detta – jag gjorde ett försök att ”tipsa” DNs bostadsreporter för ett antal år sedan, men han nappade inte på det.

Förutom att nyproduktionen har påverkat bilden kraftigt så har det ju sedan en tid gjorts allt större ansträngningar att renovera och styla lägenheter som ska säljas, det har naturligtvis också dopas prisuppgångarna.

Hela branschen borde granskas mycket kritiskt och då menar jag både ”bostadsrättsbranschen” med så kallade bostadsutvecklare och mäklarbranschen. Kanske har, särskilt mäklarbranschen, varit lite skonad av dagspressen. Mäklarna, och deras annonser, har länge varit en viktig inkomstkälla för dagspressen.

Här är artikeln i DN: https://www.dn.se/ekonomi/bo-goran-ar-maklare-dar-priserna-har-rasat-som-mest/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *