De djävla bankerna

Det är väl ingen tvekan om att inflationen pressar många hushåll med höjda matpriser, höjda bränslepriser och höjda räntor. Nu börjar det dra ihop sig till bolagsstämmor och beslut utdelningar till aktieägarna. Kanske har vi ingen anledning att tro att de besluten kommer att präglas av återhållsamhet och när företrädare för bankerna uttalar sig, i en TT-intervju, är det lätt att bli provocerad.

Eller vad sägs om beskeden från Danske bank som återgetts i en TT-intervju:

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, ser det som orimligt att bankernas styrelser ska ta hänsyn till inflation, fallande reallöner eller lönerörelsen när de bedömer hur stor utdelning ägarna ska få.

– Om det ser illa ut? Det kan man tycka. Men tittar man på verkligheten är ägarna till bankerna till stor del aktiefonder som ägs av svenska folket. Och det är pensionsfonder, som AMF och Alecta, och privatsparare. Så det är väldigt positivt för svenska samhället att det kommer stora utdelningar, säger han.

TT: Är detta något man sitter och diskuterar i styrelserummen?

– Det hoppas jag verkligen inte de gör. Det är inte deras uppdrag. Inflationen ska hanteras av centralbanken. Det har i och för sig Riksbanken misslyckats med, men det kan inte vara företagens uppgift att bedriva någon sorts penningpolitik, säger Håkansson.

– Det vore betydligt sämre om bankerna behöll pengarna. Då gör de ju ingen nytta. Det blir ju skatt på utdelningen också, så det är ju samhällsekonomiskt positivt med stora utdelningar, tillägger han.

Eller kanske det är väldigt positiva besked. Analytikern säger ju att det är skadligt om bankerna har pengar. ”Då gör de ju ingen nytta”. Jag tror dessvärre att det bara sägs när pengarna ska gå till aktieutdelning, i alla andra lägen ser bankerna till att få så mycket pengar som möjligt. Men det är väl inga nyheter men deras agerande borde leda till en bredare diskussion om bankernas agerande och vinster. Just nu förväntas det att 80 miljarder delas ut till ägarna efter beslut på vårens bolagsstämmor. Det är naturligtvis pengar som ”folkhushållet”, dvs vi alla har dragit ihop eller snarare plundrats på, pengarna behövs ju uppenbarligen inte bankernas verksamhet.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på De djävla bankerna

  1. Pingback: De djävla bankerna | Lars Bjurströms blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *