Ett 30-årigt fiasko – producentansvaret

När det så kallade producent­ansvaret för förpackningar infördes för snart 30 år sedan så var en grundläggande idé att det var marknaden och företagen själva som skulle lösa viktiga miljöproblem. Den grundläggande idé som presenterades var att påverka hela produktionskedjan till mer miljövänliga, i första hand återanvändbara förpackningar.

Nu får vi återigen en bekräftelse på att det blivit ett misslyckande. svt.se ger en bild av ”plaståtervinningen” som i stort sett bara blivit förbränning. Över en miljon ton plast eldas upp årligen i Sverige och bara cirka 10 procent återvinns och blir plast på nytt. Dessutom har plasten i många fall ersatt fungerande retursystem för glasflaskor.

Idén om att utnyttja marknaden i miljöarbete har varit ett rejält fiasko. Det var dåligt genomtänkt och företagen har dessutom i väldigt hög grad ägnat sig åt att slippa sitt ansvar och endera helt avstå eller lämpa över kostnader och arbete på andra.

Som konsumenter har vi väl framförallt kommit i kontakt med frågorna när vi försökt lämna vårt avfall på dåligt skötta återvinningsstationer. De har efterhand delvis kommit att ersättas när stora fastighetsägare mer eller mindre tvingats att ta över ansvaret, så att vi får betala två gånger. Just på den punkten är nu en ändring på gång och kommunerna ska ta över insamlingsansvaret på producenternas bekostnad. Ett steg i rätt riktning men mer måste göras för att slöseriet och miljöförstöringen ska minska.

Här kan du se inslaget på svt.se

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/plasten-samlas-in-for-att-eldas-upp

Jag har tidigare bloggat om denna fråga, till exempel med det här inlägget.https://larsbjurstrom.wordpress.com/2017/02/02/avsluta-det-20-ariga-fiaskot-2/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *