Marknadshyrorna ska höja hyran!

Det är inte varje dag som förespråkarna för marknadshyror så tydligt beskriver vad deras förslag handlar om, men idag på DN-debatt, så förklarar två tidigare professorer i nationalekonomi just detta. Marknadshyrorna kommer att höja hyrorna så mycket att ”bostadsbristen” försvinner. Med bostadsbrist menar de förstås inte att behoven försvinner utan efterfrågan – det är ju så som nationalekonomer helst mäter.

Deras artikel visar förstås hur viktigt motståndet mot marknadshyror är eftersom argumenten för marknadshyror visar sig vara att det handlar just om att lösningen är högre hyror och det kommer marknadshyrorna att innebära. Inget snack om ökad effektivitet eller mer byggande som en del andra förespråkare försöker hitta på.

Ibland kan det vara svårt att hitta tydliga citat som visar hur de som sprider galna idéer tänker, men inte i denna artikel. Här finns många ”godbitar”:

Föreställningen att bostadsbristen kan byggas bort vilar på ett djupt fel­aktigt synsätt.

Så länge hyrorna på Östermalm och i andra delar av Stockholms innerstad hålls under marknadsnivån kommer det alltid att finnas brist på hyreslägenheter.

De som har en hyresreglerad lägenhet håller fast vid den även om de inte behöver den för tillfället.

Bostadsbristen är resultatet av den rådande hyresregleringen.

Marknadshyror skulle snabbt eliminera bostadsbristen.

Läs gärna igen ”De som har en hyresreglerad lägenhet håller fast vid den även om de inte behöver den för tillfället.” I vilken värld lever professorerna? Jag träffar på ganska många som är arga för att de ibland i samband med in- och utflytt kan vara tvungna att behöva betala en extra månadshyra. Men professorerna verkar tro att de flesta lägenheter är nästan gratis! För de allra flesta hushåll som hyr sina bostäder så är hyran den absolut största kostnaden.

Utmaningen just nu är väl snarast att verkligen få ett hyressättningssystem som fungerar och ger hyresgästerna den trygghet som är tanken med förhandlade hyror. Tyvärr försvagades det kraftigt genom riksdagsbeslut 2010 och tyvärr har inte Hyresgästföreningen förmått försvara det som blev kvar på ett särskilt bra sätt.

Här finns hela inlägget på DN-debatt, 3 januari

https://www.dn.se/debatt/klyschor-och-populism-loser-inte-bostadsbristen/

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *